Proč je opalování nezbytné?

03.07.2018

Druhý mechanismus se vztahuje k metabolismu vitaminu D. Tento vitamin není typickým příkladem živiny, již potřebujeme konzumovat. Naše

tělo si ho umí vyrobit; jediné, co potřebujeme, je patnácti až třicetiminutový pobyt na

slunci jednou za pár dní. Produkce vitaminu D v našem těle je kromě pobytu na slunci

ovlivněna také potravinami, které jíme. Naše tělo velmi přesně sleduje a kontroluje tvor-

bu nejaktivnější formy vitaminu D. Tento proces je velmi vhodným příkladem zákonu

přírodní rovnováhy, protože ovlivňuje nejenom rakovinu prostaty, ale také rakovinu

prsu, tlustého střeva, osteoporózu a autoimunitní choroby, např. diabetes I. typu. Abych

podtrhl význam vitaminu D v patogenezi mnoha nemocí a chorob a abych usnadnil čte-

nářovo pochopení jeho složitých funkcí v organismu, zahrnul jsem na konec této knihy

Dodatek C, v němž najdete zkrácené grafické schéma, jež postačí pro demonstraci mých

1 8 0

8. M E C H A N I S M Y

tvrzení. Tato síť reakcí ukazuje mnoho podobných a vysoce integrovaných reakčních

kaskád názorně ilustrujících vliv potravy na zdraví.

Hlavní složkou tohoto procesu je aktivní forma vitaminu D. Tento "aktivní" vitamin

D plní v těle celou řadu pozitivních úkolů zahrnujících prevenci rakoviny, autoimunit-

ních chorob a nemocí, např. osteoporózy. Tuto formu vitaminu D však nemůžeme získat

z jídla nebo prostřednictvím léčiva. (Lék obsahující aktivovanou formu vitaminu D by

byl příliš silný a příliš nebezpečný pro běžnou léčebnou praxi. Naše tělo používá pečli-

vě sestavené řady kontrol a senzorů, které pomáhají regulovat správné množství aktiv-

ního vitaminu D pro daný úkol a ve správném čase. Jeho příjem z vnějších zdrojů by

tedy mohl tyto regulační mechanismy rozvrátit a v konečném důsledku by přivodil

závažné zdravotní komplikace.)

Ukazuje se, že výživa může ovlivnit množství i funkci produkovaného vitaminu D.

Živočišné bílkoviny, které konzumujeme, mají tendenci bránit tvorbě "aktivovaného"

vitaminu D, čímž je snižována jeho koncentrace v krvi. Pokles koncentrace v krvi může

být také způsoben trvale vysokým příjmem vápníku.

Která složka potravy obsahuje zároveň vysoké množství živočišných bílkovin i mno-

ho vápníku? Mléko a mléčné výrobky. To skvěle zapadá k důkazům, které mezi sebou

spojují spotřebu mléčných výrobků a rakovinu prostaty. Tato informace poskytuje bio-

logickou věrohodnost a zároveň ukazuje, jak do sebe zapadají údaje týkající se spotřeby

mléčných výrobků a rakoviny prostaty získané pozorováním.

Shrnutí těchto mechanismů pak vypadá následovně:

• Živočišné bílkoviny vyvolávají zvýšenou tvorbu IGF-1 v našem těle a tento hormon

pak vychýlí z rovnováhy buněčnou proliferaci a umírání a stimuluje vznik rakoviny.

• Živočišné bílkoviny potlačují tvorbu "superaktivovaného" vitaminu D.

• Nadbytek vápníku pocházející např. z mléka také potlačuje tvorbu "superaktivované-

ho" vitaminu D.

• "Superaktivovaný" vitamin D má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Trvale

snížené koncentrace této formy vitaminu D vytvářejí vhodné prostředí pro vznik

mnoha druhů rakovin, autoimunitních chorob, osteoporózy a dalších nemocí.

Oblast specifických účinků stravy (prospěšných i škodlivých) a jejich mechanismů

v prevenci nemoci, jakou je rakovina prostaty, patří mezi nejdůležitější zkoumané fak-

tory ochrany zdraví. Při vědomí složitosti vzájemně provázaných reakčních komplexů se

přirozeně nabízí otázka, která ze specifických funkcí je prvořadá, která je následující atd.

Máme tendenci uvažovat o těchto reakcích v rámci kaskád jako o nezávislých složkách.

Ale v tomto ohledu jsme zřejmě vedle. Mě osobně udivuje množství reakcí, které spo-

lupracují tolika různými způsoby, a přesto vyvolávají stejný účinek. Zabraňují vzniku

nemocí.

Mechanismus, jenž by zcela vysvětlil příčiny vzniku nemoci, jakou je např. rakovi-

na, neexistuje. Bylo by samozřejmě bláhové takto uvažovat. Vím však, že celkové množ-

181 5. NADĚJNÁ BUDOUCNOST

ství a rozsah důkazů ukazujících spolupracující a vysoce koordinované kaskády reakcí

v organismu podporují závěry, že konzumace masa a mléčných výrobků představuje

významný rizikový faktor vzniku rakoviny prostaty.

NADĚJNÁ BUDOUCNOST

V tomto roce navštíví přibližně půl milionu Američanů svého lékaře a dozví se, že

mají rakovinu prsu, prostaty nebo střev. Tyto nádory představují 40 % nově diagnosti-

kovaných případů rakoviny. Ničí nejenom životy svých obětí, ale také životy jejich rodin

a přátel.

Když moje tchyně v 51 letech zemřela na rakovinu tlustého střeva, nikdo z nás nevě-

děl nic bližšího o správné výživě a o jejím významu pro zdraví. Neznamená to, že

bychom se nestarali o zdraví svých nejbližších. Chyběly nám pouze dostatečné infor-

mace. O třicet let později se ale situace výrazněji nezměnila. Kolik vašich známých,

kteří mají rakovinu nebo čelí riziku jejího vzniku, uvažovalo o možnosti změny stravo-

vání a o přechodu na přírodní rostlinnou stravu, aby si tak zvýšili naději na uchování

svého zdraví a života? Podle mého názoru je jich velmi málo. Asi také zatím nemají

správné informace.

Zodpovědné instituce a sdělovací prostředky nás zrazují. Dokonce i organizace boju-

jící proti rakovině se jen váhavě pouštějí do podobných diskusí, zdráhají se uvěřit důka-

zům. Strava jako klíčový prvek zdraví představuje mocnou výzvu konvenční medicíně,

která je vybudována na základě léčiv a operací (viz čtvrtá část). Značně rozšířené komu-

nity odborníků na výživu, vědeckých pracovníků a lékařů zřejmě nic nevědí o výše

popsaných důkazech či se jim zdráhají uvěřit. Kvůli těmto selháním jsou Američané

okrádáni o informace, které by jim mohly zachránit život

V současné době máme v rukou dostatečné důkazy, aby lékaři mohli uvažovat

o možnosti využití stravy jako potenciální cesty k prevenci a léčbě rakoviny. Dostatek

informací by měl přimět vládu Spojených státu k diskusi na téma toxicity naší stravy

a jejího podílu na vzniku rakoviny. Máme patřičné důkazy i pro to, aby mohla místní

sdružení, ligy proti rakovině prsu a instituce zkoumající rakovinu prostaty a tlustého

střeva poskytovat dostatek informací o preventivním vlivu přírodní rostlinné stravy

v boji s rakovinou všem Američanům.

Pokud by došlo k těmto diskusím, je možné, že příští rok navštíví lékaře méně než

500 000 lidí, kteří zjistí, že mají rakovinu prsu, prostaty či tlustého střeva. Následujícího

roku to bude ještě méně našich přátel, spolupracovníků a rodinných příslušníků a další

rok ještě méně.

Tato možnost je reálná, a pokud v sobě skrývá naději na zdraví všech lidi na světě,

je to budoucnost, o niž bychom měli usilovat.

1 8 3

------------------


Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob.
Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než na 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací.
Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů.
Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky